Diş Eti Tedavisi (Periodontoloji)
Periodontal hastalıklar, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur. Erken dönemde teşhis edildiklerinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bu hastalıkların önlenmesi veya tedavisi, doğal dişlerin korunmasının yanı sıra daha rahat çiğneme ve daha iyi bir sindirim gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.
Periodontal hastalıklar, diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Gingivitiste sadece diş etleri etkilenir. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür, ancak genellikle çok fazla rahatsızlık vermez. Gingivitis tedavi edildiğinde, diş etlerindeki iltihap ortadan kalkar ve iyileşme görülür. Ancak tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyebilir, bu da diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasara neden olabilir.
Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Diş eti ile birlikte dişleri destekleyen diğer dokularda da hasar meydana gelir. Diş-diş eti arasında "periodontal cep" adı verilen bir boşluk oluşur. Bu cep, enfeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar ve hatta çekilmeye kadar gidebilir.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri:
Diş Eti Hastalığının Sebepleri: Diş eti hastalığının ana nedeni, "bakteriyel diş plağı" olarak bilinen dişler üzerinde biriken yapışkan ve sarımsı beyaz bir tabakadır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş plağını uzaklaştırmanın temel gereksinimidir. Plak etkili bir şekilde uzaklaştırılmazsa diştaşı veya tartar adı verilen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşebilir. Plaktaki bakterilerin salgıladığı zararlı ürünler, diş etlerinde irritasyona neden olur. Bu ürünler, diş etini dişe sıkıca bağlayan lifleri zayıflatır, diş etini dişten uzaklaştırır ve periodontal cep oluşturur. Bu, bakterilerin daha derin dokulara ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine, hatta kemiğe kadar ilerleyebilir ve dişi destekleyen alveol kemiğinde yıkıma yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse, sonunda dişler sallanabilir ve hatta çekim gerekebilir.
Diş Eti Hastalığını Tetikleyen Etmenler: Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağıdır, ancak sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve yetersiz beslenme gibi diğer faktörler de dişeti sağlığını etkileyebilir. Aynı zamanda, genel vücut sistemini etkileyen hastalıkların veya durumların, dental tedaviler sırasında herhangi bir komplikasyon oluşturmaması için dikkatlice ele alınması ve diş hekimine mutlaka bilgi verilmesi gereklidir.
Copyright © 2023 Kozan Dental Tüm Hakları Saklıdır Koznet Bilişim Teknolojileri LTD. ŞTİ.